
Dieta2020-06-26 13:21:47
_koktajle mocy
Po każdym treningu nie można zapomnieć o uzupełnieniu energii. Z pomocą z pewnością przyjdzie regenerujący koktajl owocowo-warzywny, który z powodzeniem zastąpi obfity posiłek. Poniżej prezentujemy kilka propozycji mających odpowiedni ładunek węglowodanów i białka, potrzebnych do regeneracji mięśni po wysiłku.
Oprócz tych dwóch niezbędnych składników bardzo istotne są składniki mineralne i witaminy, które szybko tracimy podczas treningu. Najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie własnego, w pełni kontrolowanego koktajlu z odpowiednią ilością węglowodanów, białka, błonnika i – rzecz jasna – w najlepszym dla Ciebie smaku.
_zielone orzeźwienie
½ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
30 gram świeżego szpinaku 1 kiwi, w plastrach
½ banana (najlepiej zamrożonego), w plastrach
Po lżejszym treningu Twój organizm nie potrzebuje setek kalorii, żeby się zregenerować. Dlatego ten koktajl zawiera mleko migdałowe, które ma o połowę mniej kalorii od niskotłuszczowego mleka krowiego. Szpinak to bogate źródło żelaza, które wspomaga transport tlenu do mięśni, a 30 g tego warzywa zawiera raptem 5 kcal. Kiwi to z kolei duża dawka witaminy C, a jego smak nada koktajlowi nutkę orzeźwienia. Banan osłodzi całość i złagodzi smak pozostałych składników.
1 porcja: 128 kcal, 28 g węglowodanów, 6 g błonnika, 2 g białka i 2 g tłuszczu.
_kawowo-migdałowy power
½ szklanki słabej kawy
½ szklanki odtłuszczonego mleka
1 banan (najlepiej zamrożony), w plastrach
2 łyżki całych migdałów
2 łyżeczki kakao
Kawa nie tylko świetnie smakuje w koktajlach, ale również doskonale wspomaga regenerację mięśni po treningu. Kofeina przyjmowana równocześnie z węglowodanami zdecydowanie przyspiesza gromadzenie się glikogenu w mięśniach. Naturalne, ciemne kakao – oprócz czekoladowego smaku – doda Twojemu koktajlowi antyoksydantów redukujących objawy zapaleń, nie doda za to wielu kalorii. Dzięki bananowi wzbogacisz dietę o potas, który dba o prawidłową gospodarkę płynów w organizmie, a migdały to źródło zdrowych dla serca tłuszczów.
1 porcja: 252 kcal, 35 g węglowodanów, 6 g błonnika, 10 g białka, 11 g tłuszczu.
_marchewkowy miks
200 ml soku z marchwi
¼ awokado
1 łyżka świeżego soku z cytryny
50 ml wody
1 łyżka tartego imbiru
szczypta pieprzu cayenne
Świeży sok z marchwi w tym koktajlu to doskonałe źródło witaminy A, która wspomaga Twój układ immunologiczny. Imbir doda napojowi specyficznego, ostrego posmaku, a także pomoże w redukowaniu bólu mięśni po wysiłku. Sok z cytryny, w połączeniu z warzywami lub owocami, zwiększa przyswajalność składników mineralnych. Awokado zagęści konsystencję i dostarczy Ci dobroczynnych dla serca tłuszczów jednonienasyconych. Pieprz cayenne to z kolei składnik, który nie tylko doda smaku, ale i przyspieszy metabolizm, dzięki czemu szybciej spalisz kilka kalorii.
1 porcja: 161 kcal, 23 g węglowodanów, 5 g błonnika, 3 g białka, 8 g tłuszczu.
_zdrowe śniadanie
1 szklanka odtłuszczonego mleka
10 dag mrożonych jagód
½ szklanki jogurtu (najlepiej 0% tłuszczu)
¼ szklanki płatków owsianych
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
Duża ilość białka zawarta w mleku i jogurcie doskonale uzupełnia mikouszkodzenia w mięśniach spowodowane treningiem. Owies to bogactwo błonnika, który– dzięki długiemu czasowi trawienia– pozwoli zachować energię na dłużej. Antyoksydanty zawarte w jagodach zneutralizują wolne rodniki, które pojawią się po treningu. Obniżające poziom cholesterolu kwasy tłuszczowe omega-3 nabędziesz z kolei dzięki siemieniu lnianemu.
1 porcja: 290 kcal, 41 g węglowodanów, 6 g błonnika, 22 g białka, 5 g tłuszczu.
_dyniowa moc
½ szklanki mleka sojowego
10 dag dyni z puszki
75 g tofu
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka syropu klonowego
¼ łyżeczki cynamonu
Beta-karoten zawarty w dyni dobroczynnie wpłynie na Twoje oczy, włosy, skórę, paznokcie i serce – a to tylko część profitów wynikających z jego spożywania. Oprócz tego dynia to doskonałe źródło błonnika, którego zalety poznaliśmy przy okazji poprzedniego koktajlu. Tofu wraz z mlekiem sojowym może być dobrym rozwiązaniem na pozyskanie białka dla biegaczy nietolerujących laktozę. Masło orzechowe to dobre dla serca tłuszcze, a cynamon pomoże utrzymać stały poziom cukru we krwi.
1 porcja: 212 kcal, 17 g węglowodanów, 5 g błonnika, 11 g białka, 12 g tłuszczu.
Zastanawiasz się, w jaki sposób miksować, żeby było i zdrowo, i smacznie?
Płyny: Jeśli do koktajlu dodajesz płynów, jak woda czy mleko, ich ilość nie powinna przekroczyć objętości jednej szklanki. Jeśli wlewasz słodzony sok, ogranicz się do 150 ml.
Lód: Im więcej lodu dodasz, tym konsystencja shake’a będzie gęstsza. Jeśli używasz mrożonych owoców czy warzyw, lodu dodaj odpowiednio mniej lub w ogóle go pomiń.
Przyprawy i słodziki: Miód i syropy roślinne są słodsze od cukru i od niego zdrowsze. Dla zaostrzenia smaku dodaj ¼ łyżeczki mielonych przypraw, jak imbir czy gałka muszkatołowa.
Owoce i warzywa: Takich produktów, jak jagody, mango czy pomidory, dodawaj od 10 do 15 dag. Mogą być mrożone – wtedy koktajl stanie się bardziej orzeźwiający.
Uważaj na tłuszcz i białko: Nie przesadzaj z ilością kalorii – niech w jednym koktajlu znajdzie się 1 porcja białka i 1 zdrowych tłuszczów (np. łyżka masła orzechowego plus 40 g ziaren soi).
Niech moc będzie z Tobą!