Diet2019-06-07 14:37:17
_ciasta warzywne - kopalnia witamin i minerałów
Warzywa to kopalnia witamin i minerałów, a ciasta dobrego humoru i zadowolonego brzucha. Jak połączyć te dwa elementy w całość? Jest jedna słuszna odpowiedź: warzywne ciasta! Oczywiście traktuję to z przymrużeniem oka, jednak to doskonałe urozmaicenie i często zwiększenie objętości dania bez podbijania kaloryki. Znajomi łapią się za głowę, a ja sama początkowo powątpiewałam przed przystąpieniem do przygotowania warzywnych słodkości. Na szczęście większość eksperymentów zakończyła się sukcesem. Nie polecam jednak kombinować z zielonym groszkiem. Tu akurat lepiej wykorzystać go do… sałatki jarzynowej.
Ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej
- 30 g mąki gryczanej
- 35 g mielonych orzechów ziemnych
- 30 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- średnia marchewka (ok. 150 g)
- 100g erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia oraz łyżeczka sody
- cynamon
Dodatkowo:
- 280 ml schłodzonego mleczka kokosowego
- 50 g erytrytolu
- 200 ml soku z pomarańczy
Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, dodaję mąki, mielone orzechy, żółtka, erytrytol, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Białka ubijam i dodaję do masy, delikatnie mieszam. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę i piekę ok 1 godziny w 180*C. Po wyłączeniu piekarnika uchylam go delikatnie dopiero po pięciu minutach, a wyjmuję po dziesięciu. Ciasto odstawiam do ostygnięcia. W misce ubijam na wysokich obrotach mleczko kokosowe z erytrytolem przez około 5 minut. Sok z pomarańczy wyciskam samodzielnie i dodaję do kremu. Ciasto przekrajam wzdłuż i smaruję kremem, pozostawiając go trochę do dekoracji ciasta.
Gotowe ciasto chłodzę w lodówce przez kilka godzin.
Sugerowane porcje:
4
Wartość odżywcza porcji:
418 kcal | W 27,4 g | T 29,9 g | B 12,1 g
Brownie z batata z kremem kokosowym
Składniki:
- 75 g mąki kukurydzianej
- 25 g mąki gryczanej
- 230 g batata
- 10g kakao
- 80 g erytrytolu
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sodu
Dodatkowo:
- 290 g schłodzonego mleczka kokosowego
- 50 g erytrytolu
Mieszam mąki, żółtka, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Białka ubijam i dodaję do masy, delikatnie mieszam. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę i piekę ok 40 min w 180*C. Po wyłączeniu piekarnika uchylam go delikatnie dopiero po pięciu minutach, a wyjmuję po dziesięciu. Ciasto odstawiam do ostygnięcia. W misce ubijam na wysokich obrotach mleczko kokosowe z erytrytolem przez około 5 minut. Krem wykładam na ciasto i schładzam kilka godzin w lodówce
Dekoruję kakao.
Sugerowane porcje:
4
Wartość odżywcza porcji:
338 kcal | W 33,6 g | T 19,5 g | B 9 g
cieciork(L)OVE
Składniki:
- 400 g ugotowanej cieciorki/cieciorki z puszki
- jajko
- 30 g mąki gryczanej
- 35 g masła orzechowego
- 100g erytrytolu
- 10g kakao
- 200ml napoju roślinnego(lub mleka)
Dodatkowo:
- 150 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 150g banana
- 50g erytrytolu
- 100g mrożonych wiśni/dowolnych owoców
Cieciorkę blenduję z jajkiem, mlekiem i masłem orzechowym. Dodaję mąkę, kakao, erytrytol i dokładnie mieszam. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę i piekę około godziny w 180*C. Kaszę jaglaną gotuję i blenduję z bananem oraz erytrytolem. Smaruję ciasto kremem, układam owoce i chłodzę w lodówce kilka godzin.
Sugerowane porcje:
4
Wartość odżywcza porcji:
476 kcal| W 76 g | T 11,8 g | B 18,7 g
Tarta z budyniem dyniowym
Składniki:
- 100g mąki kokosowej
- 60g mąki ryżowej
- 80g erytrytolu
- 2 jajka
- 40g oleju kokosowego
Dodatkowo:
- 200g puree z dyni*
- 45g skrobi
- 250ml napoju roślinnego/mleka/wody
- 10g kakao
- 50g erytrytolu
Składniki na ciasto zagniatam (struktura ma przypominać ciasto kruche). Wylepiam tortownicę o średnicy 21. Piekę godzinę/150*C. Przygotowuję sobie garnek i przekładam do niego puree z dyni. Do szklanki ze skrobią i kakao dodaję wody i po rozmieszniu dodaję do garnka wraz z erytrytolem. Gotuję do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Dekoruję owocami i chłodzę w lodówce kilka godzin.
*Przygotowanie puree z dyni: Średniej wielkości dynię(u mnie piżmowa) przekrajam na pół i piekę do miękkości(około 30 min/180*C). Po upieczeniu oddzielam dynię od jej skórki za pomocą widelca lub łyżki. Blenduję i 200g wykorzystuję do ciasta, a jeśli coś zostanie to wykorzystam na przykład do… owsianki na śniadanie!
Sugerowane porcje:
4
Wartość odżywcza porcji:
348 kcal| W 43,2 g | T 17,7 g | B 10,7 g
UWAGA! W każdym przepisie erytrytol można zamienić na ksylitol/cukier biały i trzcinowy/ miód lub inny dowolny słodzik. Jednak wpłynie to na walory smakowe i odżywcze ciasta.
Zachęcamy Was do wypróbowania wszystkich przepisów Vanilliashake, a jeśli chcecie sięgnąć po więcej, kliknijcie TUTAJ. :) Powodzenia!